Polkujuoksijan valinta on monipuolinen Merrell – Seikkailujuoksija Jukka Viljasen vinkit jalkineen valintaan

Polkujuoksu oli todennäköisesti ihmiskunnan ensimmäisiä liikuntalajeja. Sitä on harrastettu aikojen alusta, jo kauan ennen urheiluksi kutsumista. Nykyisin tämä huippusuosituksi liikuntamuodoksi noussut trendilaji jatkaa ihmisten innostamista metsä- ja luontopoluille ympäri maailmaa. Lajin helppous ja luontoläheisyys houkuttelee kunnoltaan kaiken tasoisia harrastajia kokeilemaan, ja moni jääkin koukkuun.

Lenkille voi lähteä melkeinpä missä vain ja milloin vain. Poluilla ja metsässä juokseminen on monipuolista ja liikuntamuotona tehokasta; juurakoiden ja kivien yli hyppiminen ei kehitä vain lihaksia ja kuntoa, vaan se harjoittaa myös aivoja ja kehonkoordinaatiota. Maisemat vaihtuvat nopeasti ja matka etenee huomaamatta, kun huomio on kiinnitettävä maastoon ja sen määrittelemään askellukseen. Raikkaassa ulkoilmassa ajatukset tuulettuvat ja stressi helpottaa.

Erityisesti korona-aikana lajin harrastajamäärät kasvoivat merkittävästi. Vuonna 2020 GPS:n avulla lenkkejä tallentava Strava-sovelluksen yhteisö kasvoi noin 2 miljoonalla uudella urheilijalla kuukausittain ylittäen toukokuussa 2020 maailmanlaajuisesti yli 30 miljoonan viikkolatauksen. (Lähde Merrell)

jukka-viljanen.png

Merrell-polkujuoksukengät ovat ammattilaisten testaamia

Jukka Viljanen on seikkailujuoksija, joka on juossut ja kisannut ääriolosuhteissa niin kylmillä napa-alueilla kuin polttavan kuumassa hiekka-autiomaassa. Viljasen valinta jalkineiksi on Merrell, jonka ainutlaatuisuus on sen lenkkarimallien monipuolisuudessa.

Seuraavana tavoitteena Viljasella on yrittää uudestaan Arabian hiekkaerämaan ylittämistä juosten. Tammikuussa 2022 hanke kariutui polvivamman vuoksi, mutta kuluvan vuoden Viljanen panostaa uudenlaiseen monipuoliseen treeniohjelmaan, jonka fokus on lihaskunnon kokonaisvaltaisessa kehittämisessä. Hiekkaerämaahan jalkineiksi mukaan lähtevät Merrell-polkujuoksukengät.

Monipuolinen polkujuoksukenkä toimii niin poluilla kuin asvaltilla

Merrell-mallistosta löytyvät jalkineet erilaisilla pohjarakenteilla paljasjalkakengistä vahvasti vaimennettuihin lenkkareihin. Suurin osa malleista on todellisia 3in1-lenkkareita. Niillä voi juosta huoletta niin asvaltilla, hiekalla kuin poluilla, Jukka Viljanen kuvailee.

Lajin aloittaminen on helppoa, eikä se vaadi suuria investointeja. Kannattaa kuitenkin satsata lajiin sopiviin kenkiin, sillä ne ovat juoksijan tärkein työkalu,Viljanen muistuttaa.

Jukka Viljasen vinkit polkujuoksujalkineen valintaan:

 1. Valitse polkujuoksuun siihen tarkoitettu jalkine! Peruslenkkarin materiaalit eivät suojaa jalkaa kiviltä ja oksilta yhtä hyvin kuin järeämmät polkujuoksulenkkarit. Maastoon suunnitellut lenkkarit ovat jämerät, ja niiden kärki on vahvistettu varpaita suojaavalla materiaalilla.
 2. Pyydä myyjältä apua oikeanlaisen kengän valitsemisessa.
  • Jos tiedät haluavasi maksimaalista iskunvaimennusta, valitse paksupohjainen lenkkari, esim. Merrell RUBATO.
  • Jos tiedät liikkuvasi vaativassa maastossa, valitse jalkine, jonka pohja tarjoaa maksimaalista pitoa. Hyviä vaihtoehtoja ovat AGILITY PEAK 4 ja MTL LONG SKY 2.
  • Jos juokset vähintään yhtä paljon hiekkateillä ja asvaltilla kuin poluilla, kannattaa valita lenkkariksi MOAB FLIGHT.
  • Jos haluat harjoittaa maksimaalisesti jalkapohjan ja jalan pieniä lihaksia, valitse Barefoot-tyyppinen jalkine.
 3. Sovita kenkiä iltapäivällä, jolloin jalat ovat suurimmillaan.
 4. Kengän kärkeen tulisi jäädä 1–1,5 sentin käyntivara.
 5. Solmi nauhat kunnolla ja pohdi kriittisesti, tuntuuko kenkä hyvältä jalassa. Liian ahdas jalkine ei veny käytössä.
 6. Ota kengillä muutama juoksuaskel kaupassa ja tunnustele miltä jalkine tuntuu liikkuessa.
 7. Aja jalkineet sisään muutamalla kävelylenkillä ennen siirtymistä juoksuun poluilla.

MERRELLIN TUOTTEET POLKUJUOKSIJOILLE, TUOTETIEDOT

MOAB FLIGHT

moab-flight.png (600×150)
MOAB-tuoteperheen maastojuoksuun suunniteltu MOAB FLIGHT -lenkkari soveltuu kävelyyn ja juoksuun niin hiekkatiellä kuin asfaltilla TARKISTATKO, TAISI OLLA AIEMMIN VEELLÄ?. Jalkineen päällinen on kierrätetystä materiaalista valmistettua tiivistä Jacquard-neulosta: se joustaa ja hengittää hyvin sekä kestää kulutusta paremmin perinteistä verkkoneulosta paremmin. Epätasaisella alustalla tasaisen askeleen takaavat FloatPro®-välipohja sekä Vibram® EcoDura -pohja. Kenkä ei sisällä eläinperäisiä ainesosia.


Koot miehille: 40–50 täyskoot sekä puolikkaat 41,5, 43,5, 44,5, 46,5
Koot naisille: 36–42 täyskoot sekä puolikkaat 37,5, 38,5, 40,5, 42,5

AGILITY PEAK 4

agility-peak-4.png (600×150)

Pitkiin polkujuoksulenkkeihin vaativassa maastossa soveltuvat AGILITY PEAK 4 -jalkineet tarjoavat suojaa ja pitoa erinomaisella istuvuudella. Jalkineen hengittävä päällinen on muotoon kudottua hengittävää Jacquard-neulosta, joka on joustava ja kestää kulutusta perinteistä verkkoneulosta paremmin. Erittäin kimmoisa FloatPro®-sisäpohja säilyttää vaimennuskykynsä pitkään. Välipohjan FLEXconnect®-joustourat tuovat lisää ketteryyttä ja alustatuntumaa. Iskusuojalevy suojaa jalkaa maastossa olevilta teräviltä kiviltä. Ulkopohjana on sekä kuivalla että märällä alustalla hyvin pitävä ja kestävä Vibram® MegaGrip. 


Koot miehille: 40–50 täyskoot sekä puolikkaat 41,5, 43,5, 44,5, 46,5
Koot naisille: 36–42 täyskoot sekä puolikkaat 37,5, 38,5, 40,5, 42,5

MTL LONG SKY 2

mtl-long-sky.png (600×150)

Merrell® MTL Long Sky 2 on monipuolinen polkujuoksukenkä, joka on kehitetty yhteistyössä huippu-urheilijoiden kanssa Merrell Test Lab -tiimissä ja soveltuu myös kilpakäyttöön. Kevyt ja erittäin pitävä malli on suunniteltu vaihteleviin olosuhteisiin sekä maastoon. Sen kestävyyteen on kiinnitetty erityistä huomiota; esimerkiksi kovimmalle kulutukselle joutuva kärkiosa on suojattu laminoinnilla. FloatPro®-välipohja sekä Vibram® MegaGrip® -pohja takaavat parhaan iskunvaimennuksen ja pitävyyden yhdistelmän. Iskusuojalevy suojaa jalkaa maastossa olevilta teräviltä kiviltä. Paino vain 270 g. Etu- ja takaosan ero 4 mm.


Koot miehille: 40–50 täyskoot sekä puolikkaat 41,5, 43,5, 44,5, 46,5
Koot naisille: 36–42 täyskoot sekä puolikkaat 37,5, 38,5, 40,5, 42,5

RUBATO

rubato.png (600×150)

Merrell® RUBATO on mm. ultramaratoonari Jukka Viljasen suosikki. Maksimaalisesti vaimentavassa Rubatossa on paljasjalkakengän tavoin kannan ja päkiän välinen 0 mm droppi, mutta vaimentavaa välipohja jopa yli 3 cm paksu. Erittäin kimmoisa FloatPro®-sisäpohja vaimentaa tehokkaasti iskuja ja on kevyt. Välipohjan FLEXconnect®-joustourat tuovat lisää ketteryyttä ja alustatuntumaa. Ulkopohjana erittäin pitävä Vibram® MegaGrip.

Koot miehille: 40–50 täyskoot sekä puolikkaat 41,5, 43,5, 44,5, 46,5
Koot naisille: 36–42 täyskoot sekä puolikkaat 37,5, 38,5, 40,5, 42,5

TRAIL GLOVE 6

Barefoot-paljasjalkakenkien ideana on mukailla avojaloin liikkumista ja hyödyntää sen positiivisia vaikutuksia jalkaterän ja koko kehon toimintaan. Oheisharjoittelujalkineiksi polkujuoksijoille sopivissa TRAIL GLOVE 6 -kengissä pintojen muodot ovat aistittavissa herkästi, ja tuntemukset välittyvät jalkaterän kautta muualle kehoon. Vapauden tunne varpaissa välittyy myös mieleen ja tekee liikkumisesta luonnollista.

Päällinen on valmistettu 65-prosenttisesti kierrätetystä materiaalista. Nauhat, vuori ja sisäpohja ovat täysin kierrätettyä materiaalia. Barefoot 2 -lesti pitää jalan asennon luonnollisena. Iskusuojalevy suojaa jalkaa maaston teräviltä kiviltä, ja Vibram® EcoDura -ulkopohja on valmistettu 30-prosenttisesti kierrätetystä kumista.


Koot miehille: 40–50. Koot naisille: 36–42.

Merrelin Lohjalla myy Sportia Lohjantähti

Post Author: lohjantahti